Ny netværks-app skal hjælpe pårørende

Fire CoLabs begynder i juni 2018 at afprøve Relabee, en app, der tilgodeser en hidtil overset målgruppe: Pårørende til alvorligt syge patienter

Forside> Cases> Ny netværks-app skal hjælpe pårørende

 

Pårørende til alvorligt syge bliver ofte selv syge

Pårørende risikerer i forbindelse med længere sygdomsforløb selv at blive syge med stress eller anden alvorlig sygdom.

Innovationskonsulent i CoLab Odense, Malte Kongstad Deleuran forklarer,

- Ofte er det de pårørende, der står for de praktiske opgaver i forbindelse med et længere sygdomsforløb.

- Tanken er, at appen kan hjælpe til overblik, fordi alle informationer samles ét sted. Samtidig giver appen de pårørende mulighed for at organisere konkrete, praktiske opgaver og få hjælp til at udføre disse med hjælp fra deres netværk af familie og venner.


START: 1.6.2018.

SLUT: 30.11.2018. 

PARTNERE:
Overordnet projektledelse varetages af CoLab Odense mens de lokale CoLab-projektledere har ansvaret for afprøvningen ved de enkelte CoLabs.

I CoLab Odense samarbejdes der med H.C. Andersen Børnehospital hvor appen afprøves på pårørende til børn i svære behandlingsforløb.

I CoLab Recovery and Rehab afprøves der bredt i psykiatrien i samarbejde med PsykInfo, Psykiatriens hverdagstestere og Bedre Psykiatri.

CoLab Vest har indgået samarbejde med Sydvestjysk Sygehus, hvor der afprøves på pårørende til patienter med demens.

CoLab Lillebælt og Sygehus Lillebælt forventer at afprøve Relabee appen sammen med pårørende til patienter på neonatalafsnittet.


Kontaktpersoner

  • Overordnet projektleder: Malte Kongstad Deleuran, CoLab Odense, mkd@rsyd.dk

  •  Lokale kontaktpersoner:
    CoLab Odense, Malte Kongstad Deleuran, mkd@rsyd.dk

    CoLab Recovery and Rehab, Kirstine Skytt Mikkelsen, kirstine.Skytt.Mikkelsen@rsyd.dk

    CoLab Vest, Janne Buck Christensen, janne.christensen@rsyd.dk

    CoLab Lillebælt, Susanne Kolle, Susanne.Kolle@rsyd.dk


Kan overblik reducere belastningen ved alvorlig sygdom?

For at undgå pårørende, der selv bliver syge, er projektets formål at afklare, om appen kan reducere den belastning, de oplever. Projektet skal samtidig undersøge, om appen kan give værdi for behandlere, som kan have svært ved at finde tilbud til de pårørende.

Fire CoLabs, fire sygehusafdelinger og virksomheden Relabee

I projektet samarbejder fire CoLabs med virksomheden Relabee og fire forskellige kliniske afdelinger og målgrupper.

Projektchef for CoLab Odense, Mette Damkjær Syse, påpeger, at styrken ved CoLab netværket netop er muligheden for at afprøve teknologier på tværs i regionen, og dermed engagere flere pårørendegrupper og sundhedsprofessionelle. Dette giver kommuner og sygehuse viden om værdien for pårørende og dermed en mulighed for at anbefale brugen til nye målgrupper.

CoLab Odense samarbejder eksempelvis med H.C. Andersen Børnehospital, som afprøver appen til pårørende til børn i svære behandlingsforløb.

Når patienten er et barn, er der ofte et stort netværk af familie og venner, som dagligt vil opdateres omkring barnets forløb.

Malte Kongstad Deleuran uddyber:

- Fordelene for denne målgruppe er – ud over at netværket kan tilbyde hjælp til praktiske opgaver – at information om barnets sygdomsforløb eller dagens undersøgelse kan gives til hele netværket på en gang. På den måde undgår forældrene og afdelingen på sygehuset mange telefonopkald, hvor de samme informationer skal gives gentagende gange.”

Overordnet projektledelse varetages af CoLab Odense.

Lokale projektledere har ansvaret for afprøvningen ved de enkelte CoLabs.

I CoLab Recovery and Rehab afprøves der bredt i psykiatrien i samarbejde med PsykInfo, Psykiatriens hverdagstestere og Bedre Psykiatri.

CoLab Vest har indgået samarbejde med Sydvestjysk Sygehus, hvor der afprøves på pårørende til patienter med demens. CoLab Lillebælt og Sygehus Lillebælt forventer at afprøve Relabee appen sammen med pårørende til patienter på neonatalafsnittet.

Relabee appen kan bruges af pårørende til patienter med mange forskellige sygdomme, og der er derfor mulighed for stor udbredelse. Appen er gratis og kan frit hentes fra App Store/Google Play eller tilgås via www.relabee.com. På hjemmesiden kan du også læse mere om mulighederne med Relabee.

Læs mere om projekt test af Relabee appen.